image
  • 26 January 2024

Kriptovalute su postale važna tema u svijetu financija. Privlače pažnju brojnih entuzijasta, investitora i stručnjaka iz raznih područja. 

Radi se o digitalnom novcu čije transkacije ne provjerava banka niti bilo koja druga financijska institucija. Kriptovalute se mogu koristiti za kupnju ili biti sredstvo ulaganja. Transakcije se provjeravaju i bilježe na blockchainu, nepromjenjivoj glavnoj knjizi koja prati i bilježi imovinu te povijest transakcija.

U nastavku koji slijedi ukratko ćemo opisati kako funkcioniraju kriptovalute. Pojasnit ćemo blockchain tehnologiju i proces rudarenje te istražiti faktore koji utječu na cijene kriptovaluta.

Blockchain tehnologija

Blockchain predstavlja osnovni mehanizam koji omogućuje funkcioniranje kriptovaluta. To je sustav zaslužan za decentralizaciju, transparentnost i sigurnost transakcija. Umjesto da se podaci pohranjuju na centralnom mjestu kao što je u tradicionalnim financijskim sustavima, blockchain distribuira te podatke na mrežu računala širom svijeta. 

Sve se transakcije bilježe u blokove nakon čega se blokovi povezuje s prethodnim blokom, stvarajući neprekinuti lanac, poznatiji kao blockchain. Ovakva struktura čini podatke manje podložnima manipulacijama, smanjuje se rizik od zloupotrebe i osigurava integritet transakcija.

blockchain

Kako se stvaraju kriptovalute (rudarenje)

Proces stvaranja novih kriptovaluta poznat je kao rudarenje. Rudarenje kriptovaluta započinje kada korisnici iniciraju transakcije koje se grupiraju u blokove. Primjenom računalne snage rješavaju se složeni matematički problemi koji potvrđuju te transakcije i dodaju blok na blockchain.

Svaki put kada se doprinese procesu verifikacije transakcija, otvara se prilika za zaradu kriptovaluta; time se ujedno u opticaju nove jedinice. Ovaj se ciklus ponavlja sa svakim novim blokom; tako se osigurava integritet i sigurnost mreže kriptovaluta. Važno je napomenuti da postoje i druge metode potvrde transakcija koje koriste algoritam Proof of Stake. 

Faktori koji utječu na cijenu kriptovaluta

Na cijenu kriptovaluta utječu različiti čimbenici, a razumijevanje tih čimbenika ključno je za ulagače i trgovce koji vrludaju po često nestabilnom kripto tržištu. Koji su to čimbenici koji određuju vrijednost kriptovaluta? 

Ponuda i potražnja: vrijednost kriptovalute određena je ponudom i potražnjom. Kada je potražnja veća od ponude, cijena kriptovaluta raste. Bitcoin primjerice ima fiksnu zalihu od 21 milijun tokena. Ethereum nema ograničenu ponudu. Neki vladajući timovi diktiraju cjelokupnu zalihu njihove kriptovalute, tako da mogu odlučiti hoće li u javnost pustiti više tokena ili ne. 

Trošak proizvodnje: novi tokeni kriptovalute proizvode se kroz proces “rudarenja”. Rudari koristite računalo za provjeru sljedećeg bloka na blockchainu. Što je veća konkurencija u rudarenju određene kriptovalute, to je rudarenje teže jer se rudari međusobno utrkuju kako bi riješili složeni matematički problem i potvrdili blok. Dakle, trošak rudarenja raste jer tim treba bolju opremu za uspješno rudarenje.

Kako troškovi rudarenja rastu, tako raste i vrijednost kriptovalute. Rudari neće rudariti ako vrijednost valute koju rudare nije dovoljna da nadoknadi njihove troškove. Dakle, sve dok postoji potražnja za korištenjem blockchaina, cijena kriptovaluta će nastaviti rasti.

Konkurencija: postoji najmanje 13 000 različitih vrsta kriptovaluta, a sve ih se više stalno plasira na tržište. Iako ih je lako pokrenuti, teško ih je učiniti održivima jer je potrebno izgraditi mrežu korisnika. Visoka konkurentnost često dovodi do povećane likvidnosti kriptovaluta (brza prodaja ili kupovina) pružajući stabilnost, no istovremeno također može doprinijeti većoj volatilnosti odnosno većem stupnju promjena u cijenama jer dolazi do brze kupnje ili prodaje.

Društveni mediji: pompe na društvenim mrežama i influenceri mogu povećati ili smanjiti vrijednost kriptovalute. Dok mjenjačnice kriptovaluta donose informacije o blockchainu ili o valuti, važno je provjeriti sve pojedinosti koje dolaze iz drugih izvora, jer u velikoj većini situacija te informacije nisu točne, a imaju veliki utjecaj na vrijednost kriptovaluta.

cijena kriptovaluta

Budućnost kriptovaluta

Dok budućnost ostaje neizvjesna, potencijal za daljnji rast i evoluciju u prostoru kriptovaluta je očit. Čimbenici kao što su regulatorni razvoj, tehnološki napredak i širi tržišni trendovi vjerojatno će oblikovati putanju kriptovaluta u godinama koje dolaze. Ključno je da sudionici i promatrači budu informirani i prilagode se krajoliku koji se razvija.