image
  • 30 June 2024

Polkadot je višelančani protokol kojemu je cilj povezati različite specijalizirane blockchaine u univerzalnu jedinstvenu mrežu. Dakle, u nekom smislu Polkadot se može opisati kao “blockchain za blockchaine”. Olakšava prijenos bilo koje vrste podataka i imovine između lanaca, čineći različite mreže bez dopuštenja, privatne lance i pametne ugovore međusobno interoperabilnima.

Što je Polkadot?

Polkadot je skalabilna, sigurna i decentralizirana višelančana mreža u kojoj korisnici imaju kontrolu pružajući protokol interoperabilnosti koji koristi segmente ili dijelove za skaliranje mreže. Može povezivati privatne lance i javne mreže kreirajući novi oblik umrežavanja u kojem neovisni “lanci blokova” mogu nekontrolirano razmjenjivati ​​podatke i transakcije.

DOT je token valuta izvedena iz mreže Polkadot; njezina najmanja jedinica je Planck. Njome se olakšavaju plaćanja, ulaganja, upravljanja mrežom, transakcijske naknade i poticaji za nagrađivanje kao i drugu procesi. Ali samo u onima u kojima su tokeni „zaključani” kao dio novih lanaca koji se pridružuju Polkadotu.

Za razliku od ostalih kriptovaluta poput Bitcoina, DOT nije ograničen kada je u pitanju ponuda. Ovo je namijenjeno za poticanje mreže i dinamičku prilagodbu stopama sudjelovanja korisnika u ulaganju, što rezultira inflacijom do 10% godišnje. Na taj način Polkadot uspješno odgovara na promjene cijena kriptovaluta te se prilagođava tržišnim uvjetima.

Ako promatramo ukupnu tržišnu vrijednost, svakako moramo spomenuti da je DOT brzo postao jedna od 10 najboljih kriptovaluta. Osim toga, posve je logično da je podržavaju mnoge platforme putem kojih ga možete kupiti. Ali prije nego što odaberete burzu, preporučujemo vam da provjerite podržava li uopće odabrana platforma vašu zemlju i način plaćanja koji vam najviše odgovara.

Polkadot, dakle, nije platforma za pametne ugovore. Umjesto toga, koristi se kao infrastruktura za programere decentraliziranih aplikacija (dApp) s ciljem integriranja pametnih ugovora u interoperabilnu mrežu.

Što je Polkadot

Vodič za kupovinu

U nastavku koji slijedi pojašnjavamo kako kupiti polkadot.

Korak 1: Odaberite mjenjačnicu kriptovalute

Ako tek počinjete ulagati u kriptovalute, morat ćete otvoriti račun u mjenjačnici kriptovaluta. Kripto burze su tržišne platforme koje olakšavaju trgovanje. Neki su vrlo osnovni i jednostavni za korištenje, dok su drugi za naprednije ulagače i imaju značajke kao što su margin računi i kripto ulozi.

Ako se odlučujete između razmjena, obratite pozornost na sigurnosne značajke platforme, minimum računa i dodatke

Neke od najpopularnijih burzi koje navode Polkadot su:

  1. Binance: poznat po velikom izboru kriptovaluta i niskim naknadama.
  2. Coinbase: jednostavan za korištenje i idealan za početnike.
  3. Kraken: nudi širok izbor kriptovaluta i robusne sigurnosne značajke.
  4. Bitfinex: Pruža napredne mogućnosti trgovanja kriptovalutama i visoku likvidnost.

Provjerite podržava li burza koju odaberete DOT i prihvaća li željeni način plaćanja (npr. bankovni prijenos, kreditna kartica, PayPal).

Korak 2: Izradite i potvrdite svoj račun

Drugi korak odnosi se na izradu računa. Upišite vaše osobne podatke i email adresu te potvrdite identitet. Zasigurno ćete morati priložiti kopiju službene osobne iskaznice ili nekog drugog identifikacijskog dokumenta. 

Korak 3: Kreirajte vašu Polkadot narudžbu

Nakon što ste izradili račun, možete ga financirati povezivanjem bankovnog računa ili unosom podataka o debitnoj kartici. Neke vam mjenjačnice dopuštaju korištenje kreditne kartice, ali dobro razmislite prije korištenja. Kada na taj način kupujete kriptovalute, izdavatelj kartice će transakciju vjerojatno smatrati gotovinskim predujmom i naplatiti dodatne naknade.

Korak 4: Kupite Polkadot (DOT)

Sa sredstvima na vašem računu sada možete kupiti DOT:

  1. Potražite odjeljak “Trgovina”.
  2. Odaberite Polkadot (DOT) iz ponuđene liste kriptovaluta.
  3. Unesite količinu DOT-a koju želite kupiti bilo po tržišnoj cijeni ili postavite određenu cijenu za kupnju.
  4. Upišite ostale detalje vezane za vašu narudžbu, provjerite ispravnost unesenih informacija  i dovršite kupnju.
  5. Korak 5: Pohrana Polkadota

Nakon ulaganja u Polkadot, sljedeći korak odnosi se na pohranu u siguran novčanik kriptovalute. Ovisno o vašim potrebama, iznosu ulaganja i preferencijama, kupljeni Polkadot možete držati na platformi za trgovanje, na fizičkom hardverskom novčaniku ili na softverskom novčaniku.