image
  • 28 November 2023

Rudarenje kriptovaluta postalo je primamljiv pothvat za tehnološke entuzijaste i investitore koji žele zaroniti u svijet digitalnih valuta. To je proces kojim se potvrđuju transakcije na blockchain mreži, dodajući nove blokove u lanac i osiguravajući mrežu. Ali odakle početi?

Rudarenje kriptovaluta služi kao okosnica mnogih blockchain mreža, olakšavajući transakcije bez povjerenja. Rudari potvrđuju te transakcije rješavanjem kriptografskih zagonetki, stvaranjem novih blokova i njihovim dodavanjem u blockchain. 

Ovaj proces osigurava integritet glavne knjige i uspostavlja konsenzus među sudionicima mreže. Ono što je počelo kao metoda za osiguravanje transakcija razvilo se u konkurentnu i specijaliziranu industriju.

Kako funkcionira rudarenje kriptovaluta?

Proces rudarenja uključuje rudare koji se natječu u rješavanju složenih matematičkih problema korištenjem računalne snage. Težina ovih problema dinamički se prilagođava, osiguravajući da se novi blokovi dodaju dosljednom brzinom. Rudari koriste snagu svojih računala kako bi pokušali prvi riješiti zagonetku. Prvi rudar koji uspješno pronađe ispravan nonce i stvori važeći blok emitira ovo otkriće mreži.

Ostali čvorovi u mreži zatim provjeravaju valjanost rješenja, osiguravajući konsenzus prije dodavanja novog bloka u blockchain. Kao nagradu za njihov trud i utrošenu električnu energiju uspješni rudar dobiva novostvorene kovanice kriptovalute kao i naknade povezane za provedene transakcije.

Mehanika rudarenja

Transakcije: Kada se korisnik odluči izvršiti transakciju koristeći kriptovalutu, ta se transakcija šalje na mrežu. Grupiranje ovih transakcija čini blok.

Verifikacija: Rudari su odgovorni za verifikaciju ovih transakcija. Kako bi se transakcije smatrale valjanim, rudari rješavaju kompleksne matematičke probleme koji se zatim dodaju u blok.

Dodavanje bloka u blockchain: Kada se problem riješi, blok transakcija postaje dio blockchaina. Ovaj blok je sada trajno povezan s prethodnim blokom, stvarajući lanac blokova (odakle i naziv blockchain).

Integritet blockchaina: Svaki blok koji se dodaje u blockchain ne može se mijenjati, osiguravajući integritet i neporecivost transakcija.

Rudarenje omogućuje decentralizaciju mreže, eliminirajući potrebu za središnjim autoritetima. To povećava sigurnost i transparentnost transakcija.

Tehnološki faktori poput težine rudarenja i tehnološkog napretka utječu na rudarenje. “Težina rudarenja” odnosi se na složenost matematičkih problema koje rudari moraju riješiti kako bi dodali nove blokove u blockchain mrežu. Mreža automatski prilagođava ovu težinu kako bi održala relativno konstantno vrijeme između stvaranja novih blokova. Ako postoji više rudara uključenih u proces, težina se povećava kako bi održala izbalansirano vrijeme između blokova, dok se smanjuje ako je manje rudara aktivno. Ovo prilagođavanje osigurava da se novi blokovi stvaraju otprilike svakih deset minuta kod Bitcoina, održavajući stabilnost mreže.

S druge strane, “tehnološki napredak” odnosi se na konstantan razvoj hardverske i softverske tehnologije koja se koristi za rudarenje. 

Rudarenje kriptovaluta nije samo proces stvaranja novca; ono je ključni dio održavanja i osiguranja kriptovalutnih mreža. Kroz ovaj proces transakcije postaju sigurne, transparentne i decentralizirane.

Potrebna oprema i softver za rudarenje kriptovaluta

Da bi krenuli na ovo putovanje rudari trebaju poseban hardver prilagođen rudarskim zadacima. Uz to, ključan je softver za rudarenje koji djeluje kao sučelje između hardvera i blockchain mreže.

Osnovni alati za rudarenje su:

Računalo: za većinu kriptovaluta, rudarenje zahtijeva visoko performantna računala ili specijalizirane uređaje poput ASIC-a. Sve više se koristi grafičke procesne jedinice (GPU) zbog njihove sposobnosti paralelnog procesiranja, posebice za kriptovalute poput Ethereuma.

ASIC uređaji: za kriptovalute kao što je Bitcoin specijalizirani ASIC uređaji su standardni alati zbog svoje efikasnosti u rješavanju matematičkih problema i rudarenju novih blokova.

Hladnjaci i napajanja: intenzivna računalna aktivnost generira toplinu, stoga su ključni sustavi hlađenja. Napajanja također igraju važnu ulogu, jer rudarska oprema troši velike količine električne energije.

Softver: softverski alati pomažu rudarima upravljati procesom rudarenja. Postoje aplikacije specifične za različite kriptovalute koje optimiziraju rad i povećavaju šanse za uspjeh u rudarenju.

Softver za upravljanje rudarenjem

Postoje različiti softverski alati za upravljanje procesom rudarenja. Programi kao što su CGMiner, BFGMiner ili EasyMiner nude različite pristupe i funkcionalnosti za različite kriptovalute i vrste rudarenja.

Novčanici (Wallets): za pohranu i upravljanje kriptovalutama potrebni su digitalni novčanici. Postoje različite vrste novčanika: online, hardverski, softverski, mobilni ili papirnati, svaki s različitim razinama sigurnosti i praktičnosti.

Pravilno odabrana oprema i softver ključni su za uspješno rudarenje kriptovaluta. Razumijevanje specifičnih zahtjeva kriptovaluta i kontinuirano praćenje tehnoloških inovacija ključni su za održavanje konkurentnosti i profitabilnosti u ovom dinamičnom sektoru. Provjerite koje su najisplativije kriptovalute u 2024. 

Pregled najčešće korištenih alata za rudarenje kriptovaluta

Dostupan je raznolik niz softvera za rudarenje, svaki sa svojim značajkama i optimizacijama. Na primjer, NiceHash nudi tržište na kojem rudari mogu prodavati svoju moć raspršivanja, dok CGMiner nudi opsežne mogućnosti prilagodbe za napredne korisnike. Claymore’s Miner popularan je među rudarima Ethereuma zbog svoje optimizirane izvedbe za GPU RIG-ove..

Ovi alati često dolaze s jedinstvenim značajkama i kompatibilnostima prilagođenim različitim preferencijama rudarenja.

alati za rudarenje kriptovaluta

Troškovi rudarenja i faktori koji utječu na profitabilnost

Rudarenje kriptovaluta može biti izuzetno skupo zbog visokih troškova električne energije i nabave opreme. Cijena kriptovalute, težina rudarenja (mining difficulty), promjene tehnologije i troškovi održavanja utječu na profitabilnost. Učinkovito upravljanje ovim faktorima ključno je za uspješno rudarenje. Krenimo redom.

  1. Električna energija

Troškovi struje: rudarenje kriptovaluta zahtijeva intenzivnu upotrebu računalne snage, što troši puno struje. Lokacija s jeftinijom električnom energijom može biti ključna za smanjenje ovog troška.

  1. Hardverska oprema

Nabava i održavanje: nabava specijalizirane hardverske opreme poput ASIC-a ili GPU-a može stvoriti dodatne troškove. Osim toga, redovito održavanje i nadogradnje opreme također predstavljaju financijski izdatak.

  1. Rudarska težina (mining difficulty)

Kompleksnost algoritma: povećanje rudarske težine znači da je potrebno više računalne snage za rješavanje matematičkih problema kako bi se dobio novi blok. Kako se rudarska mreža širi i postaje složenija, troškovi rudarenja mogu se povećati.

  1. Vrijednost kriptovaluta

Cijena kriptovalute: fluktuacije kripto cijene direktno utječe na profitabilnost rudarenja. Ako cijena kriptovalute koju rudarite padne ispod troškova proizvodnje, rudarenje postaje manje isplativo.

  1. Operativni troškovi

Hlađenje i prostor: potrebna dodatna infrastruktura za hlađenje računala. Troškovi prostora i održavanja opreme također utječu na ukupne operativne troškove.

Blockchain tehnologija i njezina uloga u rudarenju

Blockchain tehnologija podupire cijeli proces rudarenja. Njezina decentralizirana i nepromjenjiva priroda osigurava transparentnost i sigurnost, omogućujući rudarima provjeru i dodavanje transakcija u blockchain. Mehanizam konsenzusa unutar blockchain mreže omogućuje rudarima da doprinesu validaciji transakcija, održavajući integritet mreže. Tehnološki razvoj, poput evolucije algoritama i optimizacije, utječe na efikasnost i budućnost rudarenja, ali i na širu primjenu blockchain tehnologije izvan područja kriptovaluta.

blockchain i rudarenje

Alternativni načini zarade od kriptovaluta

Za one koje zanimaju kriptovalute, ali oklijevaju oko izravnog rudarenja, postoje alternativne metode. Staking se odnosi na držanje i provjeru valjanosti transakcija na mrežama s dokazom o udjelu, gdje su korisnici nagrađeni za držanje i osiguranje mreže, a ne za rješavanje složenih zagonetki. Osim toga, trgovanje kriptovalutama na burzama pruža priliku za ostvarivanje profita kroz kupnju i prodaju digitalnih valuta. Aktivno praćenje tržišta, analiza grafikona i praćenje vijesti ključno je za donošenje informiranih odluka o kupnji i prodaji kriptovaluta.

Sudjelovanje u platformama za decentralizirano financiranje (DeFi) također nudi prilike za zaradu. Naime, DeFi platforme omogućuju korisnicima da posuđuju, posuđuju i zarađuju kamate na svoje kriptovalute bez potrebe za tradicionalnim financijskim posrednicima.

Ovi DeFi koncepti omogućuju korisnicima da stave svoje kriptovalute u decentralizirane financijske protokole kako bi generirali pasivne prihode kroz kamate ili token nagrade. Liquidity mining uključuje pružanje likvidnosti u decentraliziranim platformama, dok yield farming uključuje optimizaciju prinosa kroz pametno ulaganje u različite DeFi protokole.

Masternods

Masternodi su čvorovi unutar mreže kriptovaluta koji obavljaju specifične funkcije izvan jednostavne provjere valjanosti transakcija. Često zahtijevaju od korisnika da drže određenu količinu kriptovalute kao kolateral za upravljanje čvorom. U zamjenu za svoju uslugu, operateri masternodea dobivaju nagrade, slične stakingu, za pomoć u održavanju mrežne funkcionalnosti, brzine i sigurnosti.

Initial Coin Offerings (ICOs) i Token Sales ICOs

ICOs i token sale-ovi predstavljaju način prikupljanja sredstava za nove kriptoprojekte. Investitori mogu kupiti nove tokene po početnoj cijeni, a ako projekti uspiju, vrijednost tokena može porasti.

Raznolikost ovih alternativa pruža različite načine za sudjelovanje u ekosustavu kriptovaluta osim tradicionalnog rudarenja ili trgovanja. Svaka od ovih metoda nosi svoje rizike i mogućnosti, a odabir odgovarajućih ovisi o preferencijama, znanju i ciljevima pojedinca u kripto svijetu.

iGaming i NFT-ovi

Industrija igara i porast nezamjenjivih tokena (NFT) utrli su puteve za zaradu kriptovaluta. Igrači mogu zaraditi tokene sudjelovanjem u play-to-earn igrama u kojima se postignuća u igrici nagrađuju kriptovalutom. NFT tržišta omogućuju kreatorima zaradu prodajom digitalne umjetnosti, kolekcionarskih predmeta ili druge jedinstvene digitalne imovine na platformama koje se temelje na blockchainu.

Ove alternativne metode nude pojedincima različite prilike za zaradu kriptovaluta izvan tradicionalnog pristupa rudarenju, udovoljavajući različitim preferencijama, tolerancijama rizika i skupovima vještina unutar kripto ekosustava koji se stalno širi.

Zaključak – isplati li se rudariti kriptovalute?

Pitanje isplativosti rudarenja kriptovaluta je kompleksno. Dok neki vide rudarenje kao unosan posao, drugi se suočavaju s visokim ulaganjima i tržišnom likvidnošću. Važno je pažljivo istražiti tržište, troškove, rizike i potencijalne dobitke. Rudarenje kriptovaluta nudi izazove i mogućnosti.