image
  • 28 February 2024

Prije nego što započnete s trgovanjem kriptovalutama, bitno je razmjeti osnovne pojmove, način na koji funkcionira blockchain tehnologija te prirodu kriptovaluta.

Trgovanje kriptovalutama postalo je veoma popularno među brojnim entuzijastima i investitorima širom svijeta. Nekoliko je načina na koje možete ostvariti zaradu, no krenimo redom.

U nastavku koji slijedi pojasnit ćemo vam osnovne pojmove koji se tiču trgovanja valutama i dati savjete o tome kako započeti. Analizirat ćemo razne strategije trgovanja i spomenuti alata koje možete koristiti kako bi trgovanje bilo sigurno i učinkovito.

Razumijevanje osnovnih pojmova i početak trgovanja kriptovalutama

Kako biste uopće znali trgovati kriptovalutama, morate biti upoznati s osnovnim pojmovima. 

Krenimo s blockchain tehnologijom. Blockchain je sustav za pohranu podataka koji se sastoji od blokova povezanih kriptografskim metodama koji stvaraju neprekinuti lanac transakcija. Svaki taj blok sadrži sve potrebne informacije. Međusobno su povezani i zaštićeni čime se osigurava autentičnost, sigurnost i integritet. 

Zatim, kripto burze su platforme za kupnju i prodaju kriptovaluta, a digitalni novčanici su softverski (mogu biti i hardverski) alati koji omogućuju pohranu i njihovo upravljanje. To mogu biti razne aplikacije ili platforme.

Kada steknete osnovno znanje, sljedeći korak je otvaranje račun na pouzdanoj kripto burzi. Na raspolaganju vam je nekoliko mjenjačnica i aplikacija za trgovinu kriptovalutama. Sve su jednostavne za korištenje i nude široku paletu mogućnosti.

Prilikom otvaranja računa morate ostaviti svoje podatke, stoga obratite pažnju na to da su točni i istiniti. Na kraju ćete trebati povezati svoj bankovni račun. Kada je u pitanju odabir kriptovalute u koju ćete ulagati, posebno je važno biti oprezan i pažljivo razmotriti nekoliko ključnih aspekata kao što su povijest i reputacija kriptovalute, transparentnost i sigurnost, provjerena tehnologija, regulatorni okvir te stvarna potražnja.

Nakon što ste odlučili s kojom ćete kriptovalutom trgovati, vrijeme je da analizirate dostupne strategije o kojima ćemo nešto više reći uskoro. 

Za pristup i čuvanje kriptovaluta odaberite kriptonovčanik. Postoje dvije vrste kriptonovčanika: softverski novčanici i hardverski. Hardverski novčanici pružaju bolju zaštitu jer čuvaju vašu kriptovalutu na fizičkom uređaju koji nije povezan s internetom.

osnovni pojmovi trgovanja kriptovalutama

Strategije trgovanja i korištenja alata

Ulaganje u kriptovalute mora se provoditi strateški. Jako je puno strategija među kojima možete birati, a mi vam donosimo one najpopularnije.

Kupi i zadrži (“Buy and Hold”): ovo je najpopularnija strategija za ulagače u kriptovalute. Radi se o tome da jednostavno dugoročno držite vaša ulaganja. Kod ove je strategije naglasak na dugoročnom rastu vrijednosti kriptovaluta. Prikladna je za sve investitore koji vjeruju u dugoročnu perspektivu kriptovaluta.

Ostanite dosljedni strategiji unatoč promjenjivim tržišnim uvjetima i kratkoročnim padovima vrijednosti kriptovaluta, uključujući i pravilno planiranje isplata kriptovaluta

Dnevno trgovanje: kao što sami naziv govori ova se strategija odnosi na trgovanje kriptovalutama unutar istog dana kako bi se iskoristile kratkoročne fluktuacije cijena. Totalna je suprotnost „Buy and Hold” strategiji. U ovom su slučaju investitori usredotočeni na male fluktuacije cijena kriptovaluta na tržištu i prilagođavanju aktivnosti s ciljem ostvarivanja brzog povrata.

Swing trgovanje: za razliku od dnevnog trgovanja swing trgovanje podrazumijeva „mirovanje” kriptovaluta na nekoliko dana ili čak tjedana kako bi se iskoristili dugoročni uzlazni trendovi.

Trgovanje kriptovalutama je unosan, ali riskantan pothvat. Možete ostvariti veliku zaradu, ali isto tako jedan krivi potez sve može uništiti. Postoji način na koji možete ublažite te rizike i povećati svoje šanse. Ovdje u igru ulaze brojni alati koji vam omogućuju donošenje racionalnih odluka. Preuzmite alate za istraživanje i analiziranje trendova, za praćenje vaših ulaganja te za upravljanje rizikom s ciljem minimiziranja gubitaka.

Zaključak

Trgovanje kriptovalutama može biti uzbudljiva i unosna aktivnost, ali sa sobom nosi određene rizike.

Važno je da se educirate, da razvijete jasnu strategiju i koristiti alate koji vam mogu pomoći u donošenju informiranih odluka.