image
  • 06 March 2024

Tijekom proteklih nekoliko godina kripto valute su se etablirale kao važan igrač na financijskom tržištu. Međutim, za one koji su tek ušli u svijet trgovine kriptovalutama, shvaćanje trenutnog stanja u industriji i donošenje informiranih i racionalnih odluka može biti prilično težak zadatak.

Zato vam u nastavku koji slijedi donosimo popis najpopularnijih kripto valuta koje se isplate kupiti u 2024. godini.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin je najstarija i zasigurno najpopularnija kripto valuta na tržištu koja je započela ovo kripto ludilo. Od svojih skromnih početaka davne 2009. godine vinula se u visine i pridobila pozornost investitora, medija i brojnih tvrtki kao i raznih entuzijasta.

Može se koristiti kao alternativno sredstvo plaćanja gotovini i zaštićena je mehanizmom proof-of-stake. Sve se transakcije pohranjuju na blockchainu, a rudari mogu zaraditi nagrade za svaki blok transakcija koji potvrde.

Bitcoin (BTC)

Ethereum (ETH)

Nakon Bitcoina na red dolazi  Ethereum ,To je prva kripto valuta koja je uvela funkciju pametnog ugovora, koja programerima omogućuje stvaranje i automatizaciju nekoliko ključnih značajki koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Ethereum je također izgrađen kako bi omogućio izgradnju decentraliziranih aplikacija i financije.

Osim  cijene kriptovaluta neke od najvažnijih prednosti Ethereuma odnose se na činjenicu da je to najveći igrač u DeFi i dApp prostoru. To mu daje tržišnu dominaciju i zahtjeva od konkurenata da ponude puno veće poticaje za promjenu.

Ethereumov mehanizam konsenzusa proof-of-stake učinio je blockchain vrlo učinkovitim. Buduće nadogradnje usmjerene su na bržu obradu transakcija i poboljšanje ionako robusnih sigurnosnih protokola.

Cardano (ADA)

Cardano (ADA) kriptovaluta također postaje sve popularnija u 2024. godine zbog svoje visoke razine skalabilnosti, sigurnosti i održivosti te je se isplati kupiti.

Cardano je u središtu pozornosti u kripto svijetu jer su u 2024. njegovi pametni ugovori zabilježili rast bez presedana. Podaci od 24. siječnja ukazuju na porast od 67% od 1. siječnja. Zarada na kriptovalutama čini se kao da je na dohvat ruke, jer poboljšanja u ovom sustavu donose plodove; naime, suosnivač mreže Charles Hoskinson predviđa pozitivne trendove u ovoj godini.

Znanstveni pristup razvoju i rigorozni procesi provjere koda povećavaju vjerodostojnost kripto valute i popularnost među investitorima i programerima. Nadalje, Cardanov potencijal da pruži sigurne i učinkovite platforme za financijske usluge i decentralizirane aplikacije ga neminovno čini privlačnim za ulaganje.

Općenito govoreći, Cardano u 2024. godini definitivno ima potencijala za značajne povrate usred dinamičnog i evoluirajućeg krajolika kripto valuta.

Cardano (ADA)

Binance coin (BNB)

Pokrenut 2017. Binance coin je evoluirao od jednostavne kripto valute do vlastitog sustava. U početku se BNB koristio za pružanje posebnih pogodnosti korisnicima Binance kripto mjenjačnice, poput nižih naknada, ekskluzivnog pristupa početnim ponudama i povrata novca.

Danas čini okosnicu ekosustava BNB lanca koji se može pohvaliti velikom brzinom i niskom cijenom kako bi se natjecao s dominacijom Ethereuma. Etablirao se kao jaka kripto valuta na tržištu zahvaljujući niskim troškovima i velikoj propusnosti na temelju čega može zadovoljiti mnogo veću potražnju za razliku od drugih konkurenata.

Zaključak

Kripto tržište je raznoliko pa će svaki investitor pronaći valutu u koju želi uložiti. Prilikom odabira  obzir ne treba uzeti samo kretanje cijena kritpovaluta nego i ostale značajke kao što su jednostavnost korištenja, skalabilnost, održivost i sigurnost.