image
  • 03 March 2024

Kriptovalute, kao što već svi znamo, postaju sve privlačniji izbor za ulaganje. No sa svakim porastom interesa, raste i opasnost od kripto prevara.

Prevare s kriptovalutama su postale najčešći oblik financijskih prevara. Na temelju njihovih određenih karakteristika kao što je, recimo, anonimnost transakcija, kriptovalute su postale laka meta među kriminalcima.

Kako bismo vam pomogli u zaštiti vaših sredstava detaljnije ćemo pojasniti kako možete prepoznati prevaru te je spriječiti u budućnosti.

Prepoznavanje kripto prevara

Kripto prevare postoje u različitim oblicima. U ovom kontekstu, obećanja brze i sigurne zarade i  isplate kriptovaluta često se koriste kao mamac. Prevaranti se služe brojnim psihološkim trikovima i znaju biti iznimno uvjerljivi. Ključno je informirati se, redovito provoditi temeljita istraživanja i biti oprezan prilikom razmatranja bilo kakvog ulaganja ili poslovnih prilika vezane uz kriptovalute.

Donosimo vam nekoliko važnih stvari na koje trebate pripaziti kako biste pravovremeno prepoznali potencijalnu kripto prevaru:

Ne shvaćajte ozbiljno ako vam je obećan povrat: ne zaboravite da je kripto tržište vrlo nestabilno i da sva ulaganja dolaze s određenim rizicima. Ako prilika za ulaganje jamči visoke i stalne povrate uloženoga i to bez rizika, to je u 99% slučajeva prevara

Nedostatak dokumentacije i transparentnosti: prevaranti često izbjegavaju pružiti jasne i transparentne informacije o ulaganju, o svom timu ili tehnologiji koja stoji iza njega. Zatražite detaljnu dokumentaciju i informacije o projektu, osnivačima i timu projekta.

Pritišće vas se da brzo donesete odluku: prevaranti često vrše pritisak na žrtve da u trenu donesu odluku ili tvrde da je prilika vremenski ograničena. Na razne načine pokušavaju navesti svoje žrtve da reagiraju impulzivno bez da prije toga provedu konkretnu analizu stanja i situacije u kojoj se nalaze.

Neželjeni pozivi i poruke: budite oprezni s ponudama putem neželjenih poziva, e-pošte ili poruka na društvenim mrežama. Legitimne mogućnosti ulaganja obično se ne predstavljaju na ovaj način.

Lažne web stranice i neprovjerene informacije: jedan oo najlakših načina na koji ćete prepoznati kripto prevaru je taj da provjerite informacije koje je iznio “upravitelj”. Uzmite si dovoljno vremena da biste prepoznali eventualne nedosljednosti, pravopisne pogreške ili nedostatak informacija o projektu ili njegovom timu.

Prevaranti nerijetko koriste lažne novinske članke, izjave ili preporuke kako bi izgledali legitimno, često izrađuju lažne web stranice i profile na društvenim mrežama kako bi oponašali legitimne projekte ili pojedince.

Savjeti za sprječavanje kripto prevara

Savjeti za sprječavanje kripto prevara

Kako biste sigurno i uspješno upravljali vašim digitalnim valutama i dugoročno gledajući ostvarili   zaradu na kriptovalutama te spriječili eventualne prevare, donosimo vam nekoliko najvažnijih savjeta o tome.

Prije nego što uložite u bilo koju kriptovalutu, detaljno istražite projekte i timove. Provjerite povijest, reputaciju i relevantno iskustvo osoba koje stoje iza projekta.

Ne nasjedajte lako na obećanja i lako stečenu zaradu. Ulaganje u kriptovalute nosi rizike, a  cijene kriptovaluta variraju, stoga je uvijek bolje biti skeptičan prema obećanjima koja zvuče previše dobro da bi bila istinita.

Odaberite provjerene kripto burze i novčanike kako biste izbjegli neprovjerene platforme koje bi mogle biti meta prevara.

Vaši privatni ključevi odnosno šifre ključni su za sigurnost vaših kriptovaluta. Nikada ih ne dijelite s drugima i uvijek ih čuvajte na sigurnom.

Budite oprezni s krađom identiteta i napadima kojima prevaranti pokušavaju ukrasti vaše podatke. Nikada ne dijelite osjetljive informacije na sumnjivim stranicama ili putem e-maila.

Na kraju, ali ne manje važno dodajte dodatnu razinu sigurnosti na vaše kripto račune aktiviranjem autentifikacije u dva koraka.

Što učiniti ako postanete žrtva kripto prevare?

Ako postanete žrtva kripto prevare, ključno je što prije prijaviti incident nadležnim tijelima te platformi na kojoj se prevara dogodila.

Poduzimanjem ovih koraka aktivno sudjelujete u borbi protiv kripto prevara i pomažete da kripto prostor bude puno sigurniji za sve. Nakon prijave događaja dodatno zaštitite vaše osobne podatke kako biste osigurali kripto imovinu. Promijenite lozinku i omogućite višefaktorsku autentifikaciju. Oprezno pratite sumnjive aktivnosti u online okruženju i prijavite neovlaštene transakcije. 

Na kraju podijelite svoje iskustvo s drugima kako biste ih educirali o potencijalnim prijetnjama i pomogli im da izbjegnu slične situacije.