image
  • 05 July 2024

Zlato i Bitcoin, lider među kriptovalutama, dvije najzapaženije investicijske imovine, ruše rekorde privlačeći pažnju jer kretanja njihovih vrijednosti uvijek potiču špekulacije. Bitcoin, koji se često naziva “digitalnim zlatom” ove je godine dostigao novu rekordnu cijenu od gotovo 69 000 dolara. U isto vrijeme zlato koje je cijenjeno zbog svoje stabilnosti također obara rekorde. 

Stoga nas ne čudi kada se brojni ulagači pitaju ima li još uvijek mjesta za zlato u investicijskim portfeljima. Bitcoin je stekao popularnost, u to ne sumnjamo. Kao što možete pročitati Bitcoin je stvoren na tržištu kriptovaluta kako bi se natjecao sa zlatom i postao „zaštita od devalvacije”.

Bitcoin ETF i Bitcoin halving pridonijeli su porastu popularnosti kriptovaluta, ali zlato ostaje atraktivna imovina u kontekstu tržišne nesigurnosti.

Bitcoin je novo zlato? 

Cijena zlata kreće se oko 2200 USD, a izgledi ostaju pozitivni, posebno u kontekstu indeksa cijena osnovnih izdataka za osobnu potrošnju (PCE). Inflacija temeljena na privatnoj potrošnji (PCE) mogla bi biti važan katalizator i mogla bi utjecati na kretanje cijene zlata u nadolazećim tjednima. To kritpovalutama ostavlja vrata otvorena, a posebno bitcoinu.

Čini se da je Bitcoin zadržao svoju inherentnu vrijednost jer je njegovih 21 milijun jedinica ograničena ponuda. Ponuda zlata na tržištu, iako nije ograničena, može se smatrati ograničenom pa čak i oskudnom. No, iako BTC zaokuplja sve više pozornosti investitora, za mnoge je još uvijek prekompliciran. Alternativa su derivati, a u tom kontekstu zlato i dalje ostaje atraktivna imovina, posebno u vremenima nesigurnosti.

Bitcoin je novo zlato

Zadržavanje vrijednosti tijekom godina

Rast cijena zlata bio je nemilosrdan tijekom posljednjih 50 godina, odupirući se inflaciji i odražavajući veće troškove proizvodnje kako se rudnici produbljuju.

Uspon Bitcoina također je bio nevjerojatno eksplozivan kada govorimo o cijeni kriptovalute. Od jedinične vrijednosti od 0,08 USD kada je lansiran 2008. kao alternativna valuta za suzbijanje učinaka globalne financijske krize, nedavno je dosegao 69 000 USD po jedinici. Danas oscilira na 32.000 USD, a tržišne prognoze su bile 80.000 USD. Takva volatilnost može biti alarmantna – prema postojećim izvješćima Bitcoin je bio četiri i pol puta volatilniji od zlata u posljednje dvije godine.

Središnje banke spremaju se za rat?

Trenutačno najveće rezerve zlata ima SAD, čak 25,4 posto. svjetskih zaliha ove sirovine. Njemačka je na drugom mjestu s udjelom od 10,5%, a pobjedničko postolje zatvara Italija s udjelom od 7,6%. globalne rezerve.

Zašto je to važno? Jer cijena zlata, kao i cijena svake druge imovine, ovisi o ponudi i potražnji. U slučaju kralja metala, pak, ponuda je znatno ograničena, a glavni kupci su prije svega središnje banke, koje su posebno posljednjih godina povećale apetite. Povijesno gledano, središnje su banke intenzivirale kupnju ovog plemenitog metala u razdobljima priprema za situacije poput ratova ili kriza, kako bi ih zamijenile za oružje i druge potrebne resurse tijekom sukoba.

zlato

Optimistične dugoročne prognoze

Iako je cijena Bitcoina nedavno pala na oko 65,4 tisuće dolara, vjerni pobornici ove virtualne valute i dalje čvrsto vjeruju da će ona, dugoročno gledajući, doživjeti rast. Stručnjaci predviđaju da će stopa BTC-a dosegnuti milijun dolara. Međutim, isto tako napominju da postoje dvije stvari – prvo,  ne može predvidjeti kada će se to dogoditi i drugo, koliko brzo će BTC porasti na rekordnu razinu.

Međutim, on-chain podaci pokazuju da je interes za vodeću kriptovalutu značajno smanjen. Prema informacijama dostupnima putem Santiment platforme, došlo je do ogromnog pada broja BTC novčanika u roku od 3 dana  i to je najveći pad od prije povijesnog vrhunca koji je najveća kriptovaluta postigla 14. ožujka ove godine. To zauzvrat stvara podijeljena mišljenja.

Ukratko govoreći, iako je Bitcoin danas poželjna valuta, njegova nestabilna vrijednost na tržištu i prijetnje vezane uz zakonske promjene i kvantna računala stvaraju rizik koji je u slučaju zlata gotovo neprimjetan. Ako se bavite rudarenjem kriptovaluta, pomno pratite trenutno stanje na tržištu, ali i svjetsku ekonomiju koja nedvojbeno utječe na kretanje cijena.