image
  • 01 March 2024

Tijekom posljednjih nekoliko godina svjedočili smo brojnim hakerskim napadima na vrijednu kripto ušteđevinu. 

Međutim, za razliku od tradicionalnog bankarstva, glavni nedostatak trgovanja kriptovalutama je taj što u gotovo svim slučajevima nakon što kriptovalute „nestanu” iz digitalnog novčanika, nema načina na koji ih možete vratite.

Zbog toga je od iznimne važnosti pratiti upute i savjete o pravilnom rukovanju kripto novčanikom. U nastavku koji slijedi upoznat ćemo vas s vrstama kripto novčanika, ukazati na to što uzeti u obzir prilikom odabira te podijeliti par savjeta za maksimalnu razinu sigurnosti. 

Razumijevanje kripto novčanika

Kripto novčanik je softverski program ili usluga koja omogućuje korisnicima pohranjivanje, primanje i slanje kriptovaluta. Jednostavnije rečeno omogućuje trgovinu kriptovalutama. Svaki kripto novčanik dolazi s privatnim ključem koji vam omogućuje pristup sadržaju novčanika. 

Općenito govoreći, kripto novčanici mogu biti u softverskom ili hardverskom obliku. Iako svaka vrsta funkcionira malo drugačije, svi su dizajnirani na način da vam omoguće siguran pristup bilo kojoj kriptovaluti koju posjedujete.

Važno je napomenuti da kripto novčanik ne sadrži nikakvu stvarnu kriptovalutu. Umjesto toga, sadrži informacije o javnom i privatnom ključu koje su nužne za provedbu kripto transakcija.

kripto novcanik

Odabir pravog kripto novčanika

Postoji nekoliko vrsta kripto novčanika kojima možete pristupiti na računalu ili mobilnim uređajima. Iako cijene kriptovaluta određuju uspjeh vaših ulaganja, odabir kripto novčanika također ima značajan utjecaj na sigurnost i upravljanje vaše kripto imovine. Odabir novčanika ovisi o nekoliko faktora:

Vrsta novčanika: postoje različite vrste kripto novčanika, uključujući web, mobilne, desktop i hardverske novčanike. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke pa je važno odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Sigurnost: klasične bankarske aplikacije nude niz sigurnosnih opcija za zaštitu vašeg novca. Svaki kripto novčanik ima malo drugačije sigurnosne aspekte pa biste ih trebali pažljivo provjeriti prije nego što u njih uložite svoje povjerenje i novac.

Naknade: iznos naknade za transakcije varira. Može se postaviti automatski kako bi transakcije bile brže, ali ako želite smanjiti troškove, neki kripto novčanici omogućuju vam prilagođavanje svake naknade. Samo imajte na umu da to može produžiti vrijeme obrade transakcije.

Kriptovalute: neki kripto novčanici nude veliki izbor kriptovaluta, dok su drugi ograničeni. 

Korisnička podrška: neke tvrtke nude podršku 24/7. Uvijek pregledajte razinu podrške koju dobivate, jer ista varira pitanju vremena potrebnog za dobivanje odgovora i vrste upita s kojima se bave.

Pristup: gdje i kada trgujete kriptovalutama značajno utječe na odabir kripto novčanika. Ako redovno koristite računalo, potražite se nudi od hardverskih novčanika. Ako tražite kripto novčanik koji će odgovoriti na vaše potrebe dok ste u pokretu, razmislite o mobilnim novčanicima ili novčanicima kojima možete pristupiti putem internet preglednika. 

Postupak otvaranja kripto novčanika

Prvo odaberite novčanik koji želite koristiti. To može biti web, mobilni, desktop ili hardverski novčanik. Ako ste odabrali softverski novčanik, morate ga preuzeti na vaše računalo ili mobitel. Ako planirate koristiti web novčanik, registrirajte se na toj platformi. 

Zatim slijedite upute za daljnje otvaranje računa. Morat ćete unijeti osobne podatke i postaviti lozinku ili sigurnosnu frazu. Obično nakon toga slijedi postupak provjere vašeg identiteta. Postupkom verifikacije uspješno ste otvorili kripto novčanik; možete postaviti adresu koju ćete koristiti za trgovanje kriptovaluta. 

Važno je da na sigurnom mjestu čuvate vaš privatni ključ. Ako ga izgubite ili zaboravite, nećete moći pristupiti vašim kriptovalutama.

otvaranja kripto novčanika

Savjeti za sigurnost

Cyber kriminalci marljivo pretražuju internet u potrazi za osobnim podacima ulagača. Nakon što steknu kontrolu nad telefonskim brojem, mogu poništiti zaporku i dobiti pristup žrtvinom kripto računu te će tako ukrasti njihova sredstva. Poduzmite određene mjere za jačanje sigurnosti vašeg kripto novčanika.

Čuvajte se prijevara s krađom identiteta

Prilikom interakcije s blockchain tehnologijom i kripto novčanicima, upoznajte se s potencijalnim prijetnjama. U današnjem digitalnom krajoliku lažna web mjesta mogu izgledati gotovo identično onim stvarnim. Stoga, poduzmite dodatne mjere opreza i uvijek dvaput provjerite URL web stranica kako biste potvrdili njihovu autentičnost. Više puta provjerite legitimnost aplikacija koje preuzimate i budite sigurni da su službene. Ni s kim ne dijelite vaš privatni ključ, jer ćete gotovo u trenu ostati praznog novčanika. 

Redovno ažurirajte vaše softvere 

Često ažuriranje softvera za kriptovalute i hardverskih novčanika ključno je za zaštitu uređaja od ranjivosti. Manjkavosti u sigurnosti glavna su mete hakera koji žele kompromitirati vašu kripto imovinu. Stoga je održavanje ažurnog softvera najvažnije za zaštitu vaših digitalnih ulaganja.

Dvofaktorska autentifikacija za maksimalnu zaštitu

Uvijek koristite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) kad god je to moguće. Ovo je kod koji se mijenja na vrijeme, a najpopularnija aplikacija je Google Authenticator. Ova druga razina sigurnosti zahtijevat će kod za svaku prijavu na vaš novčanik ili račun. Osigurava to da bez fizičkog pristupa vašem uređaju neće biti moguće prijaviti se.

Otvaranje kripto novčanika jednostavan je proces ako se razumijete u to i znate koji odabrati. Slijedite naše savjete za sigurnost i bez brige upravljajte vašom digitalnom imovinom.