image
  • 21 April 2024

Rudarenje kriptovaluta se pojavljuje kao intrigantna mogućnost za zarađivanje i doprinos decentraliziranim mrežama. Prije nego što se zaglavite u potrazi za digitalnim zlatom, važno je razumjeti što je to rudarenje i kako uopće početi rudariti. 

Također, ukoliko se tek upuštate u kripto vode, informirajte se o cijenama kriptovaluta i saznajte sve što vam je sve potrebno za ulaganje u kripto.

Što su kriptovalute?

Kriptovalute su digitalni novac koji funkcionira nezavisno od centralnih banaka i financijskih institucija. Za razliku od tradicionalnog novca, kriptovalute nisu fizičke i postoje samo u digitalnom obliku. One se oslanjaju na kriptografiju koja osigurava transakcije i kontrolu stvaranja novih jedinica.

Kriptovalute omogućavaju brze, sigurne i gotovo instantne transfere novca širom svijeta, bez tradicionalnih bankarskih provizija i čekanja. Vrijednost kriptovalute određuje se po ponudi i potražnji na tržištu, a ne odlukom vlade ili financijske institucije. Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta, ali postoji i tisuće drugih, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i svrhe.

Prednosti rudarenja kriptovaluta

Rudarenje kriptovaluta nudi nekoliko potencijalnih prednosti, kako za pojedince tako i za širu blockchain mrežu.

Prednosti rudarenja su:

  • Financijska dobit: Glavna motivacija za rudarenje kriptovaluta je potencijal za zaradu. Kada rudari uspješno validiraju blok transakcija, oni za nagradu primaju određenu količinu kriptovalute. U periodima kada vrijednost kriptovalute raste, rudari mogu ostvariti značajnu profitnu zaradu.
  • Sigurnost i decentralizacija: Rudarenje igra ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i decentralizacije blockchain mreže. Rudari djeluju kao distributeri koji potvrđuju legitimitet transakcija, čime se sprečava dupliciranje i druge prijevare. Decentralizirana priroda rudarenja onemogućava pojedincima ili organizacijama da manipuliraju kripto mrežom.
  • Doprinos inovaciji: Rudarenje doprinosi razvoju i inovaciji u zajednici kripto investitora. Visoki kapacitet rudarskih operacija omogućava skaliranje blockchain mreže i brže procesiranje većeg broja transakcija.
Što su kriptovalute?

Kako započeti s rudarenjem kriptovaluta?

Prvi korak u svijet rudarenja kriptovaluta podrazumijeva odluku o tome koju kriptovalutu želite rudariti. Izbor ovisi o nekoliko faktora, uključujući profitabilnost rudarenja određene kriptovalute, dostupnost hardvera potrebnog za njeno rudarenje, te vlastite tolerance rizika. Bitcoin je možda najpoznatija kriptovaluta, ali također i najteža za rudarenje zbog ogromne konkurencije i hardvera visokih performansi koji se za to traži.

Sljedeća bitna stvar je odluka o hardveru za rudarenje. Dvije su glavne opcije: rudarski rig i cloud rudarenje.

Rudarski rig je specijalizirani računalni sustav sa snažnim grafičkim karticama (GPUs) ili hardverom za specifično rudarenje (ASIC) optimiziran za rudarenje kriptovaluta. Međutim, rudarski rig zahtijeva značajno ulaganje i troši puno električne energije, što može utjecati na profitabilnost.

Cloud rudarenje, s druge strane, omogućava rudarenje kriptovalute udaljeno, zakupom kapaciteta na nečijem rudarskom serveru. Cloud rudarenje obično zahtijeva manje inicijalno ulaganje, ali nudi i manji potencijal profita.

Bez obzira na odabrani hardver, trebat ćete instalirati odgovarajući rudarski softver. Softver se zatim povezuje na blockchain mrežu odabrane kriptovalute i koristi hardver za rješavanje kompleksnih matematičkih zagonetki (u slučaju Proof of Work algoritma).

Postavke softvera obično zahtijevaju unos informacija poput rudarskog poola (grupe rudara koji zajednički rade) i digitalnog novčanika za primanje nagrada.

4 Važne stvari koje treba razmotriti prije rudarenja kriptovaluta

Rudarenje kriptovaluta može biti privlačna opcija za zarađivanje digitalnog novca i doprinos blockchain tehnologiji. Međutim, prije nego što se zaglavite u svijet rudarenja, važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora koji mogu utjecati na vaš uspjeh.

1. Troškovi rudarenja

Rudarenje kriptovaluta ne dolazi bez troškova. Glavni trošak predstavlja električna energija. Rudarski hardver, poput rudarskih riggova s moćnim GPU-ima ili ASIC uređajima, troši značajnu količinu električne energije kako bi neprekidno radio. 

Prije nego što počnete s rudarenjem, izračunajte troškove električne energije kako biste se uvjerili kako će potencijalni profit nadmašiti troškove.

2. Profitabilnost rudarenja 

Profitabilnost rudarenja ovisi o nekoliko varijabli. Prvo, vrijednost kriptovalute koju želite rudariti konstantno fluktuira. Što je veća vrijednost kriptovalute, to je rudarenje profitabilnije. 

Drugo, težina rudarenja. Određene kriptovalute se s vremenom povećavaju kako bi se održala stabilnost mreže. Što je veća težina, to je rudarenje teže i manje profitabilno. Zato je važno pratiti tržište kriptovaluta i težinu rudarenja kako biste donijeli informiranu odluku.

3. Potrošnja hardvera 

Rudarski hardver, poput rudarskih riggova i ASIC uređaja, ima ograničeno trajanje života. S vremenom, hardver postaje manje efikasan, a troškovi električne energije mogu nadmašiti profit od rudarenja. 

4. Regulatorne odredbe

Regulativno okruženje oko kriptovaluta još se uvijek razvija i može se razlikovati od zemlje do zemlje. Važno se informirati o pravnim i regulatornim aspektima rudarenja kriptovaluta u vašoj zemlji. To uključuje eventualne porezne obveze ili ograničenja na korištenje električne energije za rudarenje.