image
  • 29 March 2024

Posljednjih godina kriptovalute postaju sve popularnije. Međutim, ako se želite baviti njima, morate poznavati određene pojmove i razumjeti način na koji funkcionira moderno investicijsko tržište u ovoj industriji.

Tako sve više možemo čuti pojam „altcoin”. To je prije svega izraz za alternativnu kovanicu, sastavljen od kombinacije engleskih riječi „alternative” i „coin”.

Altcoini su dakle, sve kriptovalute koje nisu Bitcoin. Kao što postoje sličnosti među ovim valutama, očite su i njihove razlike. No, više u svemu u nastavku koji slijedi.

Koja je svrha altcoina?

Altcoin je opći naziv za sve ostale virtualne valute koje su se pojavile nakon Bitcoina. čak i ako koriste isti softver. Broj ovih valuta neprestano rate, a trenutno ih je na tržištu preko 10.000.

Međusobno se razlikuju po pitanju korištenje tehnologije, funkcija, mehanizama za provjeru valjanosti transakcija i aplikacija. Iako Bitcoin još uvijek dominira tržištem kriptovaluta, udio altcoina u njegovoj kapitalizaciji raste.

Altcoini se trenutno razvijaju samostalno, koriste različite tehnologije i načine na koji funkcioniraju što ih čini jedinstvenim i atraktivnim rješenjima za investitore. 

Koja je svrha altcoina

Koje su vrste altcoina?

Kako su altcoini evoluirali, pojavile su se brojne različite kategorije. Neke od glavnih vrsta altcoina uključuju kriptovalute temeljene na rudarenju, stabilne kovanice (stablecoin), sigurnosne tokene i uslužne tokene.

Mining based kriptovalute (bazirane na rudarenju) – ova vrsta kriptovalute procesom rudarenja provjerava transakcije i dodaje više kovanica u ponudu. Rudari koriste uređaje za rješavanje matematičkih jednadžbi. Tipično, prvi rudar koji riješi jednadžbu mora potvrditi blok transakcija. Zauzvrat, rudari koji verificiraju blokove dobivaju „kripto nagrade”.

Stablecoini su kriptovalute osmišljene kako bi pratile cijenu druge imovine, najčešće novčane valute poput eura ili dolara. Njihova svrha je održati stabilnost tih vrijednosti kako bi se olakšala primjena u svakodnevnim transakcijama. Obično se ne koriste za ulaganje. Umjesto toga, ljudi se za njih odlučuju radi štednje ili slanja novca. 

Security tokeni (sigurnosni tokeni) – izdaju se kao digitalni tokeni koji predstavljaju vlasništvo ili sudjelovanje u nekoj vrsti investicijskog sredstva, poput dionica ili obveznica. Izdavanje i trgovanje ovim tokenima podliježe regulatornom nadzoru i zahtjeva poštivanje određenih propisa u skladu s državnim zakonodavstvom; zato se nazivaju „sigurnosni”.

Uslužni tokeni – ovo su također kriptovalute koje nisu sredstvo ulaganja, nego se koriste radi osiguravanja pristupa određenim uslugama ili proizvodima unutar nekog sustava ili platforme. 

Koje su prednosti altcoina?

Altcoini nude niz prednosti u usporedbi s tradicionalnim valutama i čak s Bitcoinom. Neke od tih prednosti odnose se na sljedeće:

  • ponekad altcoini imaju veći potencijal rasta cijene kriptovaluta u usporedbi s Bitcoinom.
  • ulaganjem u altcoine u ranoj fazi možete ostvariti značajnu zaradu u kratkom vremenskom razdoblju.
  • ulagači mogu birati između širokog spektra altcoina koji obavljaju različite funkcije u kripto ekonomiji; na taj način smanjuje se rizik od ulaganja.
Koje su vrste altcoina?

Koji su nedostatci altcoina?

Unatoč svojim prednostima, altcoini imaju i određene nedostatke. Jedan od ključnih nedostataka je njihova veća volatilnost u usporedbi s tradicionalnim valutama i Bitcoinom. To u prijevodu znači da su značajne fluktuacije cijena u kratkom vremenskom razdoblju. 

Osim toga, s obzirom na manji tržišni udjel altcoina, često su manje likvidni i podložniji manipulacijama cijena. Kao treći nedostatak nameće se pitanje sigurnosti, budući da manji altcoini nisu dovoljno zaštićeni od hakerskih napada.

Kada je najbolje investirati u altcoin?

Kao što je riječ i s bilo kojom drugom kriptovalutom, ulaganje u altcoin podrazumijeva analizu dosadašnjeg stanja. Budite u tijeku s aktualnim događanjima i stanjem na tržištu. Ograničite korištenje društvenih mreža koje u većini slučajeva potiču pohlepnost kod pojedinca. Osmišljavajući svoje investicijske planove razmislite o upravljanju rizikom i pridržavajte se plana.

Koji altcoin ima najveći potencijal? 

Ethereum se smatra „kraljem altcoina” jer je njegova tržišna kapitalizacija dosegla iznos od čak 450 milijardi dolara. Ova kriptovaluta ide korak dalje od Bitcoina jer unutar svog blockchaina omogućuje razvoj i izvođenje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija (DApps). Koristi se i kao platforma za stvaranje novih tehnoloških inovacija. Više informacija