image
  • 30 January 2024
Blockchain se može opisati kao podatkovna struktura koja čuva zapise transakcija. To je decentralizirani sustav u kojem su transakcije grupirane u blokove, a svaki blok je povezan s onim prethodnim te stvara nepromjenjivi lanac. Ovaj sustav radi, dakle, bez središnje kontrole zbog čega je osigurana veća razina sigurnosti te transparentnost. Blockchain tehnologija najpoznatija nam je u kontekstu rudarenja kriptovaluta. Svi podaci pohranjeni na blockchainu bilježe se digitalno i imaju zajedničku povijest koja je dostupna svima na mreži. Jednom kada se informacija pohrani na blockchainu, vrlo ju je teško promijeniti. Putem sofisticiranih kodova i sporazuma transakcije su osigurane i otporne na neovlašteno mijenjanje. Na taj je način drastično smanjen rizik od bilo kakvih prijevara ili neovlaštenih radnji. Osim povezanosti s kriptovalutama, blockchain je svestran alat koji se koristi u raznim sektorima, pružajući temelj za sigurnije i učinkovitije digitalne transakcije. No o svemu više u nastavku koji slijedi.

Osnovni pojmovi Blockchain tehnologije

Prije nego što zajedno s nama zaronite nešto dublje u ovu temu, važno je da razumijete nekoliko ključnih pojmova vezanih uz blockchain tehnologiju. Blokovi su osnovne jedinice podataka koje se povezuju u lanac pri čemu svaki blok sadrži informacije o transakcijama. Ova struktura omogućuje stvaranje nepromjenjivog zapisa koji se može pratiti unatrag. Blockchain je lanac blokova; svaki se blok referira na prethodni. Decentralizacija: blockchain je po prirodi decentraliziran, što znači da nitko nema autoritet nad cjelokupnom mrežom. Ova jedinstvena značajka zaslužna je za transparentnost i sigurnost transakcija. Distribuirana knjiga (ledger): to je oblik tehnologije koji bilježi sve transakcije te se distribuira među svim članovima na mreži. Na ovaj način svi sudionici u mreži imaju pristup istim informacijama, čime se osigurava visoka razina transparentnosti te onemogućuje njihovo mijenjanje. Mehanizam konsenzusa: blockchain se oslanja na mehanizam konsenzusa među čvorovima (računalima) kako bi potvrdili i složili se o stanju knjige. To sprječava prijevare u transakcijama i osigurava integritet cijelog sustava. Kriptografija: kriptografske tehnike koriste se za osiguravanje transakcija i kontrolu pristupa. Digitalni potpisi, primjerice, potvrđuju vlasništvo nad transakcijama i čine podatke otpornima na manipulaciju. Pametni ugovori: pametni ugovori su ugovori koji se automatski izvršavaju. Njihovi su uvjeti direktno ugrađeni u blockchain. Radi se o automatizaciji izvršenja ugovornih obveza smanjujući potrebu za posrednicima.
Blockchain tehnologija

Kako Blockchain funkcionira?

Blockchain funkcionira na temelju složenog procesa koji uključuje transakcijske blokove, kriptografske algoritme i mehanizme za provjeru autentičnosti.

Blockchain je poput digitalne knjige koja bilježi transakcije, ali s nekoliko važnih posebnosti koje je čine izuzetno sigurnom. Kada netko želi obaviti transakciju, ta se informacija šalje svim računalima na mreži. Računala pregledavaju transakciju kako bi provjerila je li sve u redu. Ako je, transakcija se s drugim transakcijama grupira  u “blok”.

Blok ima jedinstvenu oznaku i referira se na prethodni blok te se tako tvori lanac blokova odnosno “blockchain”. Dakle, bi se novi blok dodao u postojeći lanac, sva se računala u mreži moraju složiti oko toga i ažurirati svoje kopije.

Ovaj se proces odnosno sustav naziva mehanizam konsenzusa; naime, sva se računala (čvorovi) na mrežu moraju usuglasiti oko ispravnosti transakcije. 

Sve u svemu, blockchain kombinira decentralizaciju, kriptografiju i distribuirani sustav kako bi osigurao transparentnost i sigurnost pri bilježenju digitalnih transakcija.

Primjena Blockchain tehnologije 

Primjena Blockchain tehnologije proteže se izvan svijeta kriptovaluta, nudeći revolucionarna rješenja u različitim sektorima i industrijama. Jedna od ključnih primjena odnosi se na financijski sektor, gdje Blockchain poboljšava sigurnost i ubrzava procese transakcija. 

Sve transakcije koje se dogode na blockchainu ostavljaju zapis. To znači da se primjenom ove tehnologije smanjuju rizici od prijevara, financiranja terorizma i pranja novca, ali pod uvjetom da je zabranjena anonimnost. Prvih nekoliko godina blockchain tehnologije mogli smo primijetiti korištenje kriptovaluta u nezakonite svrhe, jer vlasti još poduzimale korake protiv takvih zločina. Danas se prema određenim izvorima navodi da je samo 0,15% transakcija kriptovalutama nezakonito. Unatoč početnim izazovima bolje sigurnosne mjere te mjere regulacije doprinose smanjenju nezakonite upotrebe, bez obzira na promjenjive cijene kriptovaluta.

Primjena blockchain tehnologije u intelektualnom vlasništvu omogućuje sigurnu zaštitu autorskih prava. Posebno se ističe kroz NFT-ove, jedinstvene tokene koji koriste blockchain kako bi transparentno bilježili vlasništvo umjetničkih djela. Ovaj inovativan pristup pruža umjetnicima jamstvo za plaćene tantijeme i otvara novi model priznavanja kreativnih doprinosa.

Odnedavno brojne škole, sveučilišta pa čak i centri za provođenje raznih tečajeva izdaju potvrde o o obrazovanju putem blockchaina. Budući da se potvrde čuvaju u sigurnom i transparentnom blockchain sustavu, sprječavaju se prijevare u izradi životopisa, jer se sve može jednostavno provjeriti.

blockchain primjena

Sigurnost kod Blockchain tehnologije

Blockchain tehnologija je veoma sigurna iz nekoliko razloga. Kao prvo, decentralizirana je što znači da ne postoji jedan autoritet koji nagleda kompletan proces. Istovremeno je smanjen rizik od napada (hakera). Kako?

Kada netko želi promijeniti ili manipulirati podacima, morao bi prevariti većinu čvorova (računala) u mreži. S obzirom na decentraliziranu prirodu blockchaina, to postaje izuzetno teško jer nema centralnog mjesta koje se može napasti.

Svi sudionici u blockchain mreži posjeduju identičnu kopiju evidencije o svim transakcijama koje su ikada izvršene u tom sustavu. Ova karakteristika čini blockchain izuzetno otpornim na manipulacije i prijevare.

Osim navedenog, i aplikacije za trgovinu kriptovalutama često koriste blockchain tehnologiju kako bi osigurale sigurno i transparentno okruženje za sve korisnike.

Zaključak

Blockchain tehnologija predstavlja temeljnu promjenu u načinu na koji čuvamo, dijelimo i provjeravamo podatke. Njezina primjena izvan kriptovaluta obećava poboljšanja u različitim sektorima društva. Osim toga, visoka razina sigurnosti i transparentnosti čini je ključnom tehnologijom za digitalnu budućnost.