image
  • 07 April 2024

NFT je kratica za nezamjenjivi token. To je jedinstvena imovina koja se ne može kopirati i nije lako zamjenjiva. NFT djeluje kao digitalni certifikat o vlasništvu materijalne ili nematerijalne imovine koji je zabilježen na blockchainu. NFT je najčešće vezan za digitalni sadržaj poput slika, videoisječaka ili nećete vjerovati, virtualne imovine koju pojedinac posjeduje u nekoj video igri.

Jedinstvena svojstva NFT-a ono su što ih čini posebnim i gotovo nemogućima za razmjenu sa sličnom robom ili imovinom. Fiat valuta je zamjenjiva, što znači da se može razmijeniti ili zamijeniti drugom imovinom i imati istu vrijednost. Ovi nezamjenjivi tokeni ne mogu.

Moguće ih je kupiti i prodati na temelju vlasničkih isprava. Vlasnički list zaključan je iza blockchain tehnologije u glavnoj knjizi koja se ažurira u stvarnom vremenu i gotovo ju je nemoguće lažirati, manipulirati njome ili je hakirati. Ethereum je postao primarna blockchain platforma za NFT zahvaljujući njegovim pametnim ugovorima.

Kako funkcionira NFT?

Nezamjenjivi tokeni stvaraju se “kovanjem”, gdje se svakom tokenu dodjeljuje jedinstveni identifikator. NFT identifikatori pohranjeni su u glavnoj knjizi, poznatoj kao blockchain. Ažurira se u stvarnom vremenu i otporna je na manipulacije.

NFT je, dakle, u nečijem vlasništvu jer je tako navedeno u glavnoj knjizi; to je ultimativni dokaz. Osim toga, digitalna datoteka ima poseban ključ pohranjen u metapodacima potrebnima za njezinu identifikaciju, tako da je vlasništvo neosporivo. Milijun ljudi može napraviti kopiju mrežnog sadržaja koji osigurava NFT, ali samo jedna osoba može tražiti vlasništvo nad njim.

Kako funkcionira NFT?

Za što se koristi NFT?

NFT je unio revoluciju u digitalno okruženje. Može transformirati poslovni ili profesionalni život pojedinca. Značajno su poboljšali sposobnost kreatora digitalnog sadržaja i umjetnika da unovče svoj rad.

U nastavku navodimo neke industrije za koje se koriste nezamjenjivi tokeni: 

NFT u umjetnosti i dizajnu

NFT daje dizajnerima i umjetnicima više „moći” nego ikad prije. Bez njih su autori digitalnih sadržaja, u ovom slučaju slika, morali stavljati vodeni žig i tražili su naknadu za njihovo kopiranje ili korištenje. Sada umjetnici mogu monetizirati svoje digitalne radove na način koji prije nije bio moguć. Istovremeno ovi tokeni omogućuju umjetnicima da prodaju svoje djelo direktno kupcima bez posrednika, što povećava transparentnost i osigurava im veći udio zarade. 

NFT i gaming

Pomoću ovih tokena možete trgovati imovinom u igri kao da je riječ o imovini iz stvarnog svijeta. Neke igre poput EVE Online omogućuju korisnicima prijenos predmeta ili valute. Nezamjenjivi omogućuju igračima da stvarno posjeduju virtualne objekte i likove unutar igara. To mijenja paradigmu „gaminga” jer igrači mogu trgovati, prodavati ili čak unovčiti svoju virtualnu imovinu izvan igre.

Sigurnost ulaganja

Decentralizirana priroda NFT—a i gotovo nemogućnost njihovog lažiranja čine ih potencijalno pouzdanim načinom ulaganja. Sve dok nitko drugi nema privatni ključ povezan s vašim NFT-om, ništa mu se ne može dogoditi. Jedini pravi rizik je ako izgubite taj ključ.

Kako izraditi NFT? 

Prije nego što izradite NFT, morate posjedovati digitalni sadržaj koji ćete transformirati u NFT i izabrati platformu za kreiranje ovih tokena. Krenimo redom:

  1. Izaberite platformu za stvaranje NFT-a.
  2. Izradite digitalni sadržaj poput slika, animacija, glazbe, videozapisa, igara ili čak virtualnih predmeta. Važno je da bude originalan i autentičan.
  3. Povežite se s novčanikom za kriptovalute koji podržava NFT operacije kako biste mogli provoditi transakcije.
  4. Koristite platformu za stvaranje NFT-a kako biste prenijeli svoj digitalni sadržaj na blockchain i stvorili nezamjenjivi token. 
  5. Platite naknadu za stvaranje NFT-a koju naplaćuju te platforme.
  6. Objavite NFT na odabranoj platformi za prodaju. 
  7. Promovirajte NFT kako biste povećali vidljivost i njegovu prodaju.

Bitno je napomenuti da nezamjenjivi tokeni mogu utjecati na cijene kriptovaluta poticanjem potražnje za određenim kriptovalutama koje su potrebne za kupnju NFT-a na različitim platformama. To neminovon utječe na njihovu tržišnu vrijednost.

Kako izraditi NFT?

Je li NFT siguran?

NFT je potpuno siguran – u teoriji. Blockchain tehnologije na kojima su pohranjeni nezamjenjivi tokeni su sigurne. Kad kupite NFT, morate ga održavati. Sve dok imate privatni ključ, imate potpunu kontrolu. Ali, kako možete biti 100% sigurni da vaš privatni ključ nije dostupan još nekome?