image
  • 31 March 2024

Krajolik kriptovaluta podložan je inovacijama i promjenama. Stablecoin je jedna od tih inovacija. Dok su tradicionalne kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma poznate po svojoj volatilnosti, stablecoin kriptovalute nastoje pružiti stabilnost, premošćujući jaz između područja digitalne imovine i stabilnosti fiat valute.

Ključna rješenja za volatilnost kriptovaluta

Stablecoin je kriptovaluta čiji je cilj smanjiti volatilnost cijena održavanjem stabilne tržišne vrijednosti, koja se najčešće povezuje s određenom imovinom kao što je fiducijarni novac. Osnovna svrha ove kriptovalute je osigurati prednosti kriptovaluta koje se, konkretno, odnose na brze transakcije te istovremeno minimizirati ekstremnu fluktuaciju cijena.

stablecoin

Zašto je važan stablecoin?

Jedan od najvažnijih čimbenika koji je spriječio prihvaćanje digitalnih valuta u društvu je stabilnost. Kriptovalute poput Bitcoina postale su manje prikladne za svakodnevne transakcije i u smislu čuvanja njihove vrijednosti zbog volatilnosti cijena te visokih troškova rudarenja. Osim troškova, brojni su čimbenici koji utječu na rudarenje kriptovaluta. Stablecoin kriptovaluta nastoji prevladati ove probleme održavanjem stabilne vrijednosti digitalne imovine.

Kako funkcionira stablecoin?

Stablecoin postižu svoju stabilnost pomoću raznih tehnika. Neke u potpunosti podržava imovina s kojom su povezani. Način na koji funkcionira najbolje ćemo pokazati primjerom: 

Stablecoin koji je podržan klasičnom valutom kao što je američki dolar treba rezerve jednake broju kovanica koje ima u optjecaju. Recimo da stablecoin omjera 1:1 može imati 1 USD rezerve za svaki stablecoin koji su stvorili njegovi izdavatelji. 

Ako ste odlučili kupiti $100 u USD Coin, onda tih 100 USD koje platite dodaje se rezervama tog stablecoina, a 100 USDC se kuje i šalje vama. Ako odlučite prodati svojih 100 USDC, oni će se otkupiti pomoću 100 USD iz rezervi i zatim će se povući iz optjecaja.

Time se osigurava da vrijednost stablecoina ostane jednaka osnovnoj imovini, odnosno dolaru. Druge kriptovalute oslanjaju se na algoritme i pametne ugovore s ciljem održavanja dosljedne vrijednosti.

Koje vrste stablecoina postoje

Koje vrste stablecoina postoje?

Stablecoin možemo podijeliti na tri vrste:

  1. Fiat-Collateralized Stablecoin

Održava rezervu fiat valute kao što je američki dolar. Iza svake izdane jedinice stablecoina čuva se određeni iznos fiat valute kao jamstvo njegove stabilnosti i vrijednosti

  1. Crypto-collateralized Stablecoin

Ovi stablecoini su podržani drugim kriptovalutama i obično su pohranjeni u pametnim ugovorima. Vrijednost kriptovalute koja se drži u rezervama premašuje vrijednost izdanih stablecoina.

  1. Algorithmic Stablecoin

Vrsta kriptovalute dizajnirana za održavanje stabilnosti svoje vrijednosti kroz implementaciju algoritamskih mehanizama.

Koji su popularni stablecoini?

Tvrtke i pojedinci širom svijeta obraćaju pozornost na stablecoin. Kako bismo ih u potpunosti razumjeli, nije dovoljno objasniti njihove definicije, značajke i vrste. U 2024. godini potrebno je identificirati one koji će jamčiti iznimne rezultate, posebno u kontekstu kripto cijena.

Nekoliko stablecoina steklo je značajnu popularnost na tržištu od kojih izdvajamo:

  • Tether (USDT) je stablecoin s fiat kolateralom koji je povezan s američkim dolarom. Podržan je američkim rezervama u omjeru 1:1.
  • USD Coin (USDC) je još jedan stablecoin s fiat kolateralom vezan za američki dolar. Njime upravlja i podržava ga grupa tvrtki.
  • Dai (DAI) je algoritamski stablecoin koji se ažurira pomoću pametnih ugovora na Ethereum blockchainu.
  • TrueUSD (TUSD): stablecoin s fiat kolateralom s transparentnim revizijama rezervi, s ciljem osiguravanja pune podrške USD.

Kako kupiti stablecoin?

Ako želite kupiti stablecoin, provjerite koje opcije na raspolaganju ima odabrana mjenjačnica. Mnoge od najvećih kripto mjenjačnica prodaju barem jedan ili dva stablecoina u američkim dolarima. Jedna od tih burzi je Binance stoga obavezno provjerite što sve nudi.

Stablecoin možete kupiti valutom po svom izboru koju imate na svom Binance računu ili izravno putem vaše kreditne ili debitne kartice.