image
  • 09 April 2024

Decentralizirane financije (DeFi) sve su popularniji način pružanja financijskih usluga izvan tradicionalnog bankarskog sustava. Rade na principu blockchain tehnologije zbog čega ne trebaju posrednike za svoj rad. 

DeFi imaju slična obilježja tradicionalnim uslugama i njihovo bi razdoblje procvata moglo donekle promijeniti financijski sektor i stvoriti brojne nove prilike i izazove, posebno u kontekstu promjene cijena kriptovaluta.

Kako funkcioniraju decentralizirane financije?

DeFi se odnose na sustav financijskih proizvoda izgrađen na decentraliziranom i otvorenom blockchainu; obično je riječ o Ethereum blockchainu. Koristi pametne ugovore koji se izvode na distribuiranim i sigurnim blockchain mrežama.

Pametni ugovori su računalni programi koji rade na blockchainu i eliminiraju potrebu za posrednicima poput banaka i brokera. Omogućuju decentralizirane aplikacije (dApps) za učitavanje i automatsko pokretanje na DeFi mreži uz malo ili gotovo nimalo ljudske pomoći.

Decentralizirane financije omogućuju pristup financijskim uslugama bez potrebe za centraliziranim posrednicima. Dvije su glavne komponente koje omogućuju učinkovit financijski sustav; infrastruktura i valuta potrebna za rad.

  1. 1. Infrastruktura: Ethereum je DeFi platforma koja se koristi za pisanje decentraliziranih programa. Putem Ethereuma možete stvoriti pametne ugovore koji se mogu koristiti za uspostavljanje uvjeta ili pravila prema kojima se može sklopiti ugovor. Nakon što se pametni ugovor implementira, ne može se mijenjati.

    2. Valuta – kako bi se stvorio siguran, pouzdan decentraliziran financijski sustav, potrebna je kriptovaluta koja se može koristiti za interakciju s različitim protokolima. DeFi koristi DAI stablecoin kao svoju valutu. DAI je decentralizirani stablecoin koji je vezan za američki dolar.
Kako funkcioniraju decentralizirane financije

Kako se DeFi razlikuju od tradicionalnih financijskih usluga?

Umjesto oslanjanja na instituciju i njezine zaposlenike koji najprije moraju odobriti korištenje njihove usluge te naknadno potvrditi transakcije, pametni ugovor na blockchainu mogu se koristiti na decentraliziran način. DeFi se oslanja na kod koji se izvršava na blockchainu.

Taj kod je osiguran ekonomskim poticajima, što znači da sudionici u mreži dobivaju nagrade za ispravno izvršavanje kodova. Ove aplikacije omogućuju ljudima da koriste financijske usluge poput posuđivanja, štednje ili trgovanja kriptovalutama bez potrebe za bankom ili drugim posrednicima.

Zašto se koriste DeFi?

Bez obzira na to što želite postići, korištenje DeFi platforme može donijeti nekoliko prednosti u odnosu na umjesto poslovanja s tradicionalnim financijskim institucijama. 

Pojedinci koriste decentralizirane financije iz nekoliko razloga:

  • 1. Pristupačnost: ljudi ponekad ne mogu otvoriti bankovne račune ili dobiti kredite, ali svatko može pristupiti DeFi platformi. Ta visoka razina pristupačnosti znači da se DeFi transakcije odvijaju bez ikakvih geografskih ograničenja.
  •  
  • 2. Niske naknade: DeFi omogućuje bilo kojim dvjema stranama izravnu transakciju. Bez posrednika, naknade za transakcije su znatno smanjene, a same strane mogu izravno pregovarati o kamatnim stopama. 
  •  
  • 3. Povećana transparentnost i sigurnost: pametni ugovori objavljeni na blockchainu zajedno sa svim zapisima o izvršenim transakcijama, dostupni su svima. Blockchain je nepromjenjiv. Dok korisnici platforme DeFi imaju koristi od transparentnosti i sigurnosti koju daje blockchain tehnologija, pametni ugovori se izvršavaju na način koji čuva privatnost svih sudionika. Javno dostupni podaci o transakcijama ne otkrivaju vaš stvarni identitet.
Zašto se koriste DeFi?

Budućnost decentraliziranih financija

Decentralizirane financije tek su u začetcima. Iako je sustav nereguliran, još uvijek se ne može zanemariti, a ovaj će model financiranja država će uključiti na tržište. Velike banke diljem svijeta žele koristiti DeFi tehnologiju i učiniti je dijelom svog ekosustava, što, vjerujemo, dovoljno govori o budućnosti decentraliziranih financija.